Beschrijving project:
Dit project richt zich op de teelt van Paulownia bomen op een landbouwperceel van 15.240 m² in Heeze, Noord-Brabant. De Paulownia is een snelgroeiende boom, die bekend staat om zijn uitzonderlijke capaciteit om CO2 op te nemen; maatvast en licht hout; en paarse nectarrijke bloemen. Naast de CO2 opname en lokale duurzame houtproductie biedt dit project andere milieuvriendelijke voordelen.
Het project heeft een dubbel klimaatvoordeel. Niet alleen legt de boom CO2 vast gedurende zijn groei, maar door het hout daarna te gebruiken voor lokale bouwprojecten wordt CO2 ook langdurig vastgelegd. Zo helpen de Paulownia bomen bij het verminderen van de afhankelijkheid van materialen die belastend zijn voor het milieu zoals staal, beton en kunststof, of hout uit het buitenland. Zo wordt er extra bijgedragen aan het vastleggen van CO2 voor een langere tijd.
Daarnaast verbeteren Paulownia bomen de bodemkwaliteit en biodiversiteit van landbouwgrond. Met hun sterke wortelstelsel verbeteren ze de bodemstructuur, verhogen de waterretentie en brengen via afgevallen blad mineralen terug naar de bovenste bodemlagen. De bomen bieden bovendien een waardevolle habitat voor bestuivers zoals bijen en hommels, die worden aangetrokken door de uitbundige paarse bloei. Dit is vooral belangrijk in gebieden waar de natuurlijke flora en fauna is afgenomen door intensieve landbouw. Tenslotte filteren de grote bladeren van deze bomen fijnstof en schadelijke gassen uit de lucht.
Een ander voordeel is dat Paulownia bomen van nature resistent zijn tegen ongedierte, waardoor het gebruik van pesticiden overbodig is. Tussen de Paulownia bomen staan fruit- en nootbomen, wat een extra ecologische waarde toevoegt aan dit project.
Over de remover:
Mijn naam is Finn Verhoeff. Ik ben 19 jaar oud en heb een grote passie voor de natuur. Dit jaar ben ik begonnen met het telen van de Paulownia boom, de snelst groeiende boom ter wereld, die uitblinkt in het vastleggen van CO2.
Afgelopen jaar heb ik mijn propedeuse Bos- en Natuurbeheer behaald, en zo kwam ik in aanraking met de Paulownia. Vanuit mijn groene achtergrond – beide ouders zijn bioloog – is mijn initiatief inmiddels uitgegroeid tot een gezamenlijk familieproject. Samen met mijn vrienden en familie hebben we elke boom met de hand geplant.
Ik werk zoveel mogelijk handmatig of met klein materiaal; van het water geven tot het wieden van onkruid. Hiermee minimaliseren we de impact op de omgeving en respecteren we de natuurlijke processen. Ook werk ik volledig zonder gebruik van pesticiden of andere schadelijke stoffen. Ik vind het belangrijk om actief bij te dragen aan een betere wereld door CO2 te verminderen en een duurzame vorm van landbouw te bevorderen.
De bomen staan in Heeze, een prachtige locatie omringd door natuur. We hebben al zwijnen, herten, reeën, konijnen en zelfs een vos vlakbij ons perceel gezien. In de toekomst wil ik bijenkasten plaatsen, zodat we honing kunnen produceren met behulp van de bloemen van de bomen. Om de biodiversiteit te bevorderen heb ik ook fruit- en nootbomen op het land geplant, waarvan de vruchten en noten volledig voor de dieren zijn.
Daarnaast ben ik samen met mijn moeder, die bioloog en wetenschapper is, een onderzoek gestart naar de invloed van Paulownia op de biodiversiteit van ons landbouwperceel. We voeren periodieke metingen uit om de biodiversiteitsimpact te monitoren. Door te laten zien hoe natuur en CO2 vastlegging door deze vorm van landbouw hand in hand kunnen gaan, hoop ik een voorbeeld te zijn voor andere jongeren.
Sociale media: Instagram: klimaatboom.met.toekomst
Extra voordelen
Lokaal geteeld: alternatief voor hout uit het buitenland
Licht hout (aluminium onder het hout) vermijdt zware transporten.
Duurzaam alternatief voor staal, beton, en kunststof
Paulownia’s zijn uitstekende koolstofverwijderaars op natuurlijke basis
Voorbeeld voor mogelijkheden transitie van de landbouw
Verbetert bodemkwaliteit en biodiversiteit van landbouwgrond
Verbetert de lokale luchtkwaliteit
Geen pesticiden nodig
Voorbeeld voor jongeren hoe CO2 vastlegging, landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan.